Apa2 pun kita layan dulu keremal moist coklat kek yang sudah hampir sebulan buat..Dah ramai kawan2 yang dah cuba buat kek ni..akak jer yg baru ada keberanian nak mencuba ^__^ mula2 nak buat kek ni takut juga sebab tengok punya lah panjang resepinya tapi bila dah buat sendiri takde lah rasa susah sangat..Alhamdulillah menjadi dengan jaya dan kesedapan nya terserlah-resepi amik dry pakGOOGLE ajoo
keremal moist coklat kek
BAHAN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir ditabur dalam loyang AKAk suke manis so 4 sudu +skit air coz suke wet-wet gituu
STEP 2:
Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas+air skit
STEP 3:
( Bahan B )
1 cawan susu cair >akak guna whipping cream berlemak disukai ramei
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur ( putih & kuning )
klu nk keremal tebal + ajoo telur +susu
STEP 4:
Kacau perlahan semua bahan B dan tapis ke dalam loyang gula hangus tadi
STEP 5:
Bakar karamel secara steam bake pada suhu 180c selama 15 minit
BAHAN KEK CHOCOLATE MOIST
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA PENYEDIAAN:
Satukan
semua bahan dalam periuk, kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas
dengan api perlahan sambil dikacau hingga sebati. Padamkan api dan
rehatkan sekejap.
Bahan B
3/4 cawan tepung gandum >80gram
1 sudu kecil soda bikarbonat >5gram
1 sudu kecil baking powder>5gram
*semua bahan diatas di ayak
> nk senang keje akak amik self raising flour ajoo 95 gram
Bahan C
4 biji telur- pukul dgn whisk atau blend
CARA PENYEDIAAN:
Satukan BAHAN B dan BAHAN C ke dalam BAHAN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk.
Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi
Bakar secara steam bake (air letak kt dulang pastu loyang kt atas )pada suhu 180c selama sejam atau hingga masak..bergantung kpd oven masing2.
Dah masak, biar kek sejuk atau hingga kek merenggang baru diterbalikkan kek.
Sedia dihidangkan
*
Note :nk kukus pong bleh 1 1/2 jam
pic x de nanti baru update coz hp cokia je
No comments:
Post a Comment