sponser

Saturday, June 1, 2013

Akak Kena Apendik dik!

Salam pd 13 may 2013 ,akak  cek in di hospital selayang coz  apendik..akak pun x tau tetiba je pd mlm hari ibu tu Kena sakit perut sampai x leh tegak Badan huhuhu tu je ..


Pastu  dr terus ckp apendik malas cite banyak kasi potong la ....

16hb cek out sepital  KaK pun berpantang lah Sdn Bhd ,,antara lauk2 dan benda utk org panjang operation yg akak amalkn adalah :-
Ikan singgang
Ikan bilissss 
Pati ikan  Haruan pollenney (hanyir x hengat tp telah gak la ) 
Gamat gamogen
Zink shaklee bagueh betul luka operation kering cepat je 

Herbalife shake utk maintain berat Badan akak 
Segala ipad ,ipad mini n iphon  with wifi
Novel cinta cintun 
DVD Korea hahaha 
Merapu  lebih....Ape tu apendik 
apendik adalah lebihan pada usus perut. sekiranya berlaku jangkitan ia boleh menyakitkan apendisitis yang teruk boleh menyebabkan apendiks pecah dengan pembentukan nanah di dalam rerongga atau peritonitis. 
dalam anatomi manusia., apendiks atau dalam b.inggeris (vemiform appendix) adalah hujung buntu tiub yang bercamtum dengan kaekum. kebiasaanya panjang apendik ialah 10cm. diameter pula 7-8mm. apendiks merupakan tiub yg sempit, berongga dan hujung tertutup ia bersambung dgn usus.

fungsi apendiks telah lama menjadi misteri dikalangan dktor, ramai diantara mereka mempercayai apendiks tiada fungsi di dalam badan. jika ditanya mana-mana saintis atau penyelidik, mereka psti akan menerangkan betapa hebatnya ciptaan allah s.w.t. , setiap bhagian dalam badan pati ada kegunaan.

sebelum ini, pembungan apendiks dijadikan rutin ketika pembedahan melibatkan abdomen ini bagi mencegah sebarang kemungkinan berlakunya radang apendiks dimasa akan datang.

sekarang, rutin ini tidak lagi dijalankan, sebaliknya apendiks ini disimpan kerana dikuatiri akan digunakan jikalau pundi kencing terpaksa dibuang kerana sebab-sebab tertentu di dalam pembebedahan tersebut sebahagian usus dijadikan otot yang mengawal air kencing. maka pesakit tersebut dapat menahan air kencing.. 


Alhamdulillah now dh sihat mc 3 minggu ko! Duduk umah Abis kn duit shopping online Sekian 
No comments:

Post a Comment

sponser