sponser

Saturday, April 20, 2013

Pavlova-sesekali kurasa teringin

salam ni bukan resepi aku,cuaba aku nk share n  buat luahan rasa,oven aku rosak x leh nk buat,dulu ade buat sekali x mjd ,,,aku lempo luar rumah,pagi sok aku tgk banyak now semut,upenya semut kenduri paflova aku mlm td,patut la bising mlm tu dia org adakan pati sex mlm td hahahah,
the moral of this story jgn la banyak naw makan pavlova ni klu nk diet..campuran gule n telur membuat kn pavlova ni manis gila gila punya n akan membuat kn kita aktive nk makan lagi ,,
aku jeles x dpt mkn n buat sdiri kerna oven rosak..utk huby ku adiah mama blum bg lg tlgg la belikn oven baru sekian arap maklong ngehngeh 
Pavlova
Oleh:Haslina Harun
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 1/2 cawan (kalau tak nak manis boleh guna 1 cawan)
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung

Cara Membuatnya
1. Panaskan oven dengan suhu 120 C.Pukul putih telur sampai jadi bertanduk sambil di masukkan gula sedikit demi sedikit.(pukul in high speed).
2. Bila dah bertanduk (bila di terbalikkan bekas adunan tak jatuh) masukkan bolehlah dimasukkan cuka, pukul lagi, masukkan pula essen vanilla dan akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau lagi sehingga rata.
3. Pukullah adunan itu sehingga nampak glossy.
4. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak dan bentukkan menjadi bulatan dan letakkan adunan telur dalam bulatan.
5. Masukkan kat dalam oven dan dibakar selama 1 jam setengah (1 1/2 jam) pada suhu 120′C atau sehingga berwarna coklet susu.

Tips
Pastikan bekas adunan untuk kembangkan gula dan white eggs adalah bersih. Jika tidak, adunan tersebut tidak kembang.
Pastikan Pavlova sejuk sepenuhnya didalam oven sebelum dikeluarkan.
Kalau nak buh buah oren, strawberi,anggur,blueberry(buah-buahan yang masam) pun boleh sebab nak imbangkan rasa manis palova ini.
Pavlova
Oleh:Haslina Harun
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan 
4 biji putih telur
1 1/2 cawan (kalau tak nak manis boleh guna 1 cawan)
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung

Cara Membuatnya
1. Panaskan oven dengan suhu 120 C.Pukul putih telur sampai jadi bertanduk sambil di masukkan gula sedikit demi sedikit.(pukul in high speed). 
2. Bila dah bertanduk (bila di terbalikkan bekas adunan tak jatuh) masukkan bolehlah dimasukkan cuka, pukul lagi, masukkan pula essen vanilla dan akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau lagi sehingga rata.
3. Pukullah adunan itu sehingga nampak glossy.
4. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak dan bentukkan menjadi bulatan dan letakkan adunan telur dalam bulatan. 
5. Masukkan kat dalam oven dan dibakar selama 1 jam setengah (1 1/2 jam) pada suhu 120′C atau sehingga berwarna coklet susu.

Tips
Pastikan bekas adunan untuk kembangkan gula dan white eggs adalah bersih. Jika tidak, adunan tersebut tidak kembang.
Pastikan Pavlova sejuk sepenuhnya didalam oven sebelum dikeluarkan.
Kalau nak buh buah oren, strawberi,anggur,blueberry(buah-buahan yang masam) pun boleh sebab nak imbangkan rasa manis palova ini.

3 comments:

  1. Sedapnya...Lapor Plk..

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2013/04/blouse-wanita-fashion-talk-shoppe.html

    ReplyDelete
  2. Sedapnya...Lapor Plk..

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2013/04/blouse-wanita-fashion-talk-shoppe.html

    ReplyDelete
  3. hihihi p lah buat nk senag beli je

    ReplyDelete

sponser